Tagtelte

Udforsk naturen i komfort med et tagtelt til din bil

Hvis du elsker naturen og friheden ved at køre ud og være i zen med naturen, kan et tagtelt være den nemme måde at kunne holde ind og sove, uden at skulle bøvle med en campingvogn eller slå et telt op på jorden.

Tagtelte gør det nemt at slå lejr, uanset hvor du er – fra campingtur til offroad eventyr. Med friheden, det lette design og mulighed for at blive monteret på forskellige typer køretøjer er tagtelte blevet stadig mere populære.

De bedste tagtelte til bilen

Disse nedenstående bedste tagtelte har letvægtsdesign, vandtætte lærredsskaller, nem opsætning på under 10 minutter og store vinduer der giver dig mulighed for at nyde udsigten over nattehimlen, mens du holder dig varm.

Tule Tepui Kukenam

Tepui Kukenam 3 Tagtelt

Pris: Fra 15.500 kr

Tepai Kukenam tagtelte til bilen fra Thule er designet til let transport og opsætning. Thule tagteltet er UV og mug-bestandigt, som gør det holdbart og modstandsdygtigt overfor forskellige vejrforhold. Den sammenklappelige aluminiumsstige, de store vinduer og det justerbare luftstrømsystem giver bedre komfort.

Thule Approach er designet med brugervenlighed

Thule Approach tagtelt

Pris: Fra 23.500 kr

Thule tagteltet har vandtæt polyesterdug der giver en fremragende beskyttelse mod elementerne, mens de store netvinduer giver dig mulighed for at nyde udsigten til nattehimlen. Det justerbare luftstrømssystem sikrer optimal komfort, så du kan holde dig kølig i sommertemperaturer.

Teltet har en let sammenklappelig aluminiumsstige for ekstra bekvemmelighed og sikkerhed, når du går ind eller ud af teltet. Med sin aerodynamiske form kan dette tagtelt monteres på næsten alle typer køretøjer. Du kan købe Thule Approach i tre moderne farver.

køb Thule Basin biltelt med hård skal

Thule Basin tagtelt

Pris: Fra 27.000 kr

Thule Bassin har vandtæt polyesterstof der giver god beskyttelse mod vejret. Der er store netvinduer, som kan give en fremragende udsigt over nattehimlen, bjerge eller andet.

Teltet har justerbar luftstrømssystem som sikrer optimal komfort, når temperaturen stiger i sommermånederne. Der er også en sammenklappelig aluminiumsstige for ind- og udstigning.

Hvad er et tagtelt?

Hvad er et tagtelt? Det er et telt som monteres på taget af bilen til nem overnatning.

Tagtelte er lette konstruktioner og fungerer næsten som en tagboks, dog større. Tagteltet er designet til at blive monteret på taget af næsten alle køretøjer, så du hurtigt og nemt kan etablere lejrplads uden at skulle finde et fladt sted på jorden til et telt eller anden overnatningsmulighed med samme frihed til at opleve og være spontan.

Tagtelte vejer meget lidt og kan monteres på et stort udvalg af køretøjer, lige fra biler, suv’er og trailere. Der findes forskellige typer, størrelser og materialer.

Er et tagtelt en smart eller irriterende investering?

Tagtelte har en let opsætning og nedtagning, beskyttelse mod vejrforhold og giver et sted at overnatte uden brug af campingplads. Dog anses et tagtelt som campingvogn i Danmark, så man må ikke raste hvor man lyster.

De fleste tagtelte til biler er designet med robuste materialer for at holde i mange år fremover, selvom teltet konstant udsættes for varme og vejr.

Det er nemt at sætte et tagtelt til bil op på stort set ethvert køretøj, herunder SUV’er, pickup trucks, minivans og stationcars.

Tagtelte til biler har dog også ulemper, der skal overvejes, inden du køber et.

Tagtelte er en dyrere investering end et stort familietelt og ikke alle modeller passer nødvendigvis til din bil. Du skal være opmærksom på dit køretøjs vægtgrænse for at sikre, at bilen kan bære teltet på taget. Det er vigtigt at undersøge den anbefalede maksimale vægt for den pågældende model og din bil, før du køber teltet.

Hvad du ikke får fortalt ved brugen af tagtelt?

Udover prisen er høj for et telt, og det er mere besværligt at køre rundt med noget på taget end uden noget, så findes der også en række andre ulemper som der sjældent nævnes.

Tagtelte er tunge, og selvom de fleste modeller er ganske hurtige at sætte op, så er et lille popup telt sindssyg mange kroner billigere, fylder ikke ret meget i bagagerummet og tager under 1 minut at slå op.

Hvis du kører ind på en campingplads og gerne vil være der et stykke tid, så bliver det svært at køre ud og opleve noget og komme tilbage til den samme plads igen. For du skal pakke alt ned, før du kan køre nogen steder, og i travle perioder kan det betyde, at din plads er væk, når du kommer tilbage. 

Hvad skal du kigge efter ved køb?

Prisen er altid en vigtig faktor, for tagtelte koster som regel fra 15.000 kr. til 50.000 kr. Typen af tagtelt i forhold til materialer, vægt og plads er andre vigtige ting.

Bilens konstruktion skal kunne holde til teltets vægt. Materiale i stof er lettere end det hårde materiale. Helt ligesom pladsen til rådighed når teltet er slået op, er en vigtig faktor i forhold til dit behov. Hvor også selve processen med at slå telt op og ned kan varierer i sværhedsgrad.

Telte til bilen vejer i gennemsnit mellem 35 og 85 kg. Her vil materiale som teltet er fremstillet i, have indflydelse på vægten og prisen.

Tagtelte i stof er foldbare og billigere end de moderne telte med hård skal. Her får du også mere plads i teltet når det er slået op, men typen er dog mindre robust. Telte med hård skal er mere robuste, men vejer også mere og giver ofte også mindre plads samt har en dyrere pris.

Svaret er ja, det kan. Der er et bredt udvalg af tagtelte, der passer til de fleste køretøjer. Det betyder, at du ikke behøver en lastbil eller SUV for at få tagtelt. Fra en bred vifte af person- og varebiler til mindre biler som midterhatchbacks – kan du finder et tagtelt, der passer.

Inden du investerer i et tagtelt, er det dog vigtigt at undersøge, om dit køretøj kan bære det. På grund af den øgede vægt når telten er fyldt med udstyr og personer, skal du være sikker på, at din bil har kapacitet til at bære det.

Du skal undersøge den maksimale statiske belastning, som køretøjets tag er i stand til at bære. Denne værdi kan findes i bilens brugsanvisning eller hos en professionel mekaniker. Det er vigtigt at vide denne værdi, da værdien bestemmer, hvilket type tagtelt du skal investere i.

Thule tagtelte ligesom med tagbokse, er nok de mest populære telte på markedet. Thule telte er fremstillet i slidstærkt stof og giver robust beskyttelse mod vind, regn og andre elementer. Deres lette design og kompakte størrelse gør Thule nem at transportere og montere på køretøjer, selv hvis de ikke har en tagbøjle.

Thule telte har en let og hurtig montering/opsætning. Det tager typisk under 20 minutter at sætte Thule telte op. Brugervenligheden er høj med Thule, hvor du får en indbygget fjederløft, der giver dig mulighed for at åbne teltene hurtigt og let. Det skal helst være nemt at slå lejr.

Før man monterer tagteltet, skal man forstå, hvilken type køretøj man har, og hvilken slags tagskinner der er nødvendige.

Generelt foreslås det, at man bruger et køretøj med en frihøjde på mindst 7 tommer. Dette vil være med til at sikre en jævn kørsel og forhindre teltet i at slæbe på ujævne overflader. Derudover skal man sørge for, at tagskinnen er stærk nok til at bære teltvægten. Dette kan vanskeliggøres af en ældre bil eller et køretøj med få tagskinner og monteringspunkter.

Når du har valgt det rigtige telt, anbefales det at begynde med at indstille tagteltet. Justerer højden,så teltet passer til bilens frihøjde og heller ikke er for lavt eller for højt.

Når højden er indstillet, skal du begynde at montere teltet. Dette involverer typisk skrue af tagskinnerne på bilens tag og på selve teltrammen. Derudover skal du sikre, at alle huller og beslag er forseglet ordentligt, så teltet holdes på plads under kørsel.

Når teltet er installeret, skal teste for at sikre, at alt fungerer som det skal. Kontrollere, om der er nok støtte til teltet udenfor bilen, mens du flytter det op og ned, at tagskinnen ikke løsner fra tagskruerne under kørsel, og at alle seler er ordentligt justeret.

Tagtelte er designet til at monteres på biler, men kan også monteres på en trailer. Der kræves dog specielle dele for at kunne monterer teltet korrekt. Derudover skal du være sikker på, at traileren har tilstrækkelig styrke til at bære tagtelttets vægt.

Ligesom med tagbokse, så er tagtelte godkendte til at køre op til 130 km/t, men tagbøjler til at klare vægten kan ofte kun have en maks. hastighed på 120 km/t. Derudover skal man huske på, at kørslen bliver anderledes med vægten på taget, for jo hurtigere du kører, jo mere vil boksen ryste og bevæge sig.

I modsætning til en traditionel campingvogn, der er designet til at trække vægt, vil tagtelte tilføje ekstra luftmodstand og derved øge dette brændstofforbrug.

For at beregne dit ekstra brændstofforbrug, skal du først bestemme den samlede vægt af alle elementerne i din opsætning, herunder telte, campingudstyr og inventar. Når du har dette nummer, skal du dividere det med din bilmodel for at få et nøjagtigt estimat af dit ekstra brændstof forbrug.

Først og fremmest skal du altid tjekke, om tagteltet er rent og tørt, før det gemmes væk. Dette hjælper med at forhindre skadelige bakterier, svamp og andet organiske materiale i at vokse på tagteltet, mens det er opbevaret. Hvis det har regnet eller sneet, så sørg for at tørre det grundigt af og lade det tørre ud helt, før du går videre.

Når tagteltet skal opbevares korrekt, er det vigtigt at sikre, at det ikke bliver foldet eller knækket sammen. Hvis det sker, kan det ødelægge strukturen af teltene, gøre dem mindre holdbare og muligvis endda kompromittere deres vandtæthed. Det er bedst at opbevare tagteltet korrekt på et luftigt og tørt sted uden direkte sollys eller andre skadelige vejrforhold.

Hvis du opbevarer tagteltet indendørs, kan det være en god ide at placere det på en skammel eller et andet sted, hvor det ikke kommer i direkte berøring med gulvet. Dette hjælper med at forhindre skimmelsvamp og anden vækst fra at forekomme på tagteltet.

Først og fremmest skal tagteltet låses fast til bilen. Dette er en ganske vigtig procedure, da det hjælper med at forhindre tyveri og støj, når du kører. Tagtelte er typisk udstyret med firkantede sikkerhedslåse, der giver ekstra stabilitet til teltene når de er monteret. Brug disse låse til at fastgøre tagteltet for at sikre, at det ikke kommer løs og begynder at klirre under transport.